Хімія підготовка до ЗНО та ДПА
Комплексне видання
ЧАСТИНА І
ЗАГАЛЬНА ХІМІЯ
ОРГАНІЧНА ХІМІЯ
ЕСТЕРИ, ЖИРИ ТА МИЛО
Добування естерів та їхня номенклатура
У лабораторній практиці естери добувають, в основному, кип’ятінням карбонових кислот зі спиртами в присутності сульфатної кислоти. У цьому разі сульфатна кислота відіграє роль каталізатора й водовідіймальної речовини, тобто вона зв’язує утворювану воду й не дозволяє їй вступати у зворотну реакцію гідролізу утворюваного естеру:
Цю
Реакція естерифікації є оборотною реакцією: поряд з реакцією утворення естеру відбувається зворотна реакція – реакція гідролізу. І рівняння реакції більш правильно записувати так:
Для того щоб змістити рівновагу в бік утворення естерів, можна збільшувати концентрацію однієї з вихідних речовин, а також видаляти з реакційного середовища один із продуктів, тим самим стимулюючи його утворення. Із цією метою можна відганяти з реактора утворений естер (хоча це досить складно, оскільки температура кипіння утвореного
Назви естерів походять від назви кислоти та спирту, з яких отримано естер.
Складання назв естерів
Для добування було використано | Назва естеру | Назва згідно із номенклатурою ІUРАС | |
Кислота | Спирт | ||
Оцтова | Етиловий | Етиловий естер оцтової кислоти | Етилацетат, етилетаноат |
Мурашина | Пропіловий | Пропіловий естер мурашиної кислоти | Пропілформіат, пропілметаноат |
Бензойна | Аміловий | Аміловий естер бензойної кислоти | Амілбензоат, пентилбензоат |