Добування естерів та їхня номенклатура – ЕСТЕРИ, ЖИРИ ТА МИЛО

Хімія підготовка до ЗНО та ДПА
Комплексне видання

ЧАСТИНА І

ЗАГАЛЬНА ХІМІЯ

ОРГАНІЧНА ХІМІЯ

ЕСТЕРИ, ЖИРИ ТА МИЛО

Добування естерів та їхня номенклатура

У лабораторній практиці естери добувають, в основному, кип’ятінням карбонових кислот зі спиртами в присутності сульфатної кислоти. У цьому разі сульфатна кислота відіграє роль каталізатора й водовідіймальної речовини, тобто вона зв’язує утворювану воду й не дозволяє їй вступати у зворотну реакцію гідролізу утворюваного естеру:

 Добування естерів та їхня номенклатура   ЕСТЕРИ, ЖИРИ ТА МИЛО

Цю

реакцію заведено називати реакцією естерифікації.

Реакція естерифікації є оборотною реакцією: поряд з реакцією утворення естеру відбувається зворотна реакція – реакція гідролізу. І рівняння реакції більш правильно записувати так:

 Добування естерів та їхня номенклатура   ЕСТЕРИ, ЖИРИ ТА МИЛО

Для того щоб змістити рівновагу в бік утворення естерів, можна збільшувати концентрацію однієї з вихідних речовин, а також видаляти з реакційного середовища один із продуктів, тим самим стимулюючи його утворення. Із цією метою

можна відганяти з реактора утворений естер (хоча це досить складно, оскільки температура кипіння утвореного естеру зазвичай вища, ніж у використовуваного спирту) або зв’язувати утворену воду за допомогою гігроскопічних речовин (у більшості випадків – сульфатної кислоти).

Назви естерів походять від назви кислоти та спирту, з яких отримано естер.

Складання назв естерів

Для добування було використано

Назва естеру

Назва згідно із номенклатурою ІUРАС

Кислота

Спирт

Оцтова

Етиловий

Етиловий естер оцтової кислоти

Етилацетат, етилетаноат

Мурашина

Пропіловий

Пропіловий естер мурашиної кислоти

Пропілформіат, пропілметаноат

Бензойна

Аміловий

Аміловий естер бензойної кислоти

Амілбензоат, пентилбензоат




Добування естерів та їхня номенклатура – ЕСТЕРИ, ЖИРИ ТА МИЛО