Біологія. Комплексний довідник – підготовка до ЗНО та ДПА
БІОЛОГІЯ КЛІТИНИ
Ліпіди
Ліпіди (від грец. lіроs – жир) – органічні сполуки, нерозчинні у воді. Ліпіди здатні утворювати складні сполуки з білками, вуглеводами, залишками фосфатної кислоти тощо.
Властивості: нерозчинні у воді, але добре розчинні в органічних розчинниках (бензині, хлороформі та ін.). Структурними одиницями молекул ліпідів можуть бути прості карбонові ланцюги або замісники складних циклічних молекул.
Залежно від хімічної природи, ліпіди поділяють
Ліпоїди – жироподібні речовини, до яких належать фосфатиди, стероїди, різнівоски і воскоподібні сполуки,
Функції ліпідів:
– енергетична (у разі повного окиснення 1 г жирів до вуглекислого газу і води виділяється 38,9 кДж енергії). Джерело ендогенної води (при окисненні 100 г жирів виділяється 105 г води);
– структурна – основна складова клітинних мембран;
– захисна – механічний захист від ударів, тепло – і гідроізоляція;
– запасаюча – підшкірний жир у ссавців, “жирове тіло” у комах.