Довідник з біології
ЛЮДИНА ТА ЇЇ ЗДОРОВ’Я
ТРАВНА СИСТЕМА
ПЕЧІНКА, ПІДШЛУНКОВА ЗАЛОЗА ТА ЇХНЯ РОЛЬ У ТРАВЛЕННІ.
Печінка виділяє жовч, яка емульгує жири, полегшує їх розщеплювання, оскільки збільшує поверхню взаємодії ферментів із жирами. Жовч також активує ферменти кишечнику й посилює скорочення гладких м’язів стінки кишки. Вона згубно діє на мікроорганізми, перешкоджаючи їх розмноженню. У печінці відбувається знешкодження отруйних речовин, які утворюються в результаті гниття білків у товстому кишечнику і всмоктуються
Підшлункова залоза містить весь набір ферментів, здатних викликати розщеплювання складних поживних речовин до мономерів. Вона виділяє безбарвний, прозорий сік лужної реакції. Ферменти трипсин і хімотрипсин розщеплюють поліпептиди до амінокислот. Ліпаза підшлункового соку під впливом жовчі переходить в активну форму й розщеплює нейтральний жир до гліцерину та жирних кислот. Під впливом амілази та мальтози вуглеводи розщеплюються до глюкози.