Біологія – універсальний довідник
ЛЮДИНА
ТРАВЛЕННЯ
ХАРЧОВІ ПРОДУКТИ І ПОЖИВНІ РЕЧОВИНИ
Усі речовини, необхідні для життєдіяльності, організм отримує з їжею та водою. Сукупність процесів, які забезпечують механічну обробку їжі та її хімічне розщеплення на прості розчинні речовини, що надходять у кров і поглинаються з неї клітинами, називається травленням.
Харчові продукти складаються з поживних речовин – білків, жирів, вуглеводів, а також води, мінеральних солей та вітамінів.
У результаті хімічної обробки і засвоєння
До органів системи травлення відносять ротову порожнину, глотку, стравохід, шлунок, тонку і товсту кишки, слинні залози, печінку, підшлункову залозу.
Травна система виконує три важливі функції.
1) Секреторна функція: їжа зазнає хімічних перетворень завдяки травним сокам, які утворюють травні залози. В результаті цього білки, жири і вуглеводи розщеплюються до більш простих розчинних речовин, з яких в організмі утворюються нові, тільки йому властиві
2) Рухова функція: їжа пересувається по травному каналі і ретельно перемішується завдяки сильним скороченням м’язів стінок травного каналу – перистальтиці.
3) Всмоктувальна функція: у результаті травлення поживні речовини через слизову оболонку певних ділянок травного каналу всмоктуються в кров та лімфу.