ХАРЧОВІ ПРОДУКТИ І ПОЖИВНІ РЕЧОВИНИ – ТРАВЛЕННЯ – ЛЮДИНА

Біологія – універсальний довідник

ЛЮДИНА

ТРАВЛЕННЯ

ХАРЧОВІ ПРОДУКТИ І ПОЖИВНІ РЕЧОВИНИ

Усі речовини, необхідні для життєдіяльності, організм отримує з їжею та водою. Сукупність процесів, які забезпечують механічну обробку їжі та її хімічне розщеплення на прості розчинні речовини, що надходять у кров і поглинаються з неї клітинами, називається травленням.

Харчові продукти складаються з поживних речовин – білків, жирів, вуглеводів, а також води, мінеральних солей та вітамінів.

У результаті хімічної обробки і засвоєння

поживних речовин організм отримує будівельний матеріал для клітин і тканин, а також енергію, необхідну для здійснення всіх функцій організму.

До органів системи травлення відносять ротову порожнину, глотку, стравохід, шлунок, тонку і товсту кишки, слинні залози, печінку, підшлункову залозу.

Травна система виконує три важливі функції.

1) Секреторна функція: їжа зазнає хімічних перетворень завдяки травним сокам, які утворюють травні залози. В результаті цього білки, жири і вуглеводи розщеплюються до більш простих розчинних речовин, з яких в організмі утворюються нові, тільки йому властиві

органічні сполуки.

2) Рухова функція: їжа пересувається по травному каналі і ретельно перемішується завдяки сильним скороченням м’язів стінок травного каналу – перистальтиці.

3) Всмоктувальна функція: у результаті травлення поживні речовини через слизову оболонку певних ділянок травного каналу всмоктуються в кров та лімфу.


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 votes, average: 5,00 out of 5)


ХАРЧОВІ ПРОДУКТИ І ПОЖИВНІ РЕЧОВИНИ – ТРАВЛЕННЯ – ЛЮДИНА - Довідник з біології


ХАРЧОВІ ПРОДУКТИ І ПОЖИВНІ РЕЧОВИНИ – ТРАВЛЕННЯ – ЛЮДИНА