Білки – АМІНОКИСЛОТИ Й БІЛКИ

Хімія підготовка до ЗНО та ДПА
Комплексне видання

ЧАСТИНА І

ЗАГАЛЬНА ХІМІЯ

ОРГАНІЧНА ХІМІЯ

АМІНОКИСЛОТИ Й БІЛКИ

Білки

Білки (білкові речовини) – макромолекулярні природні сполуки (біополімери), структурну основу яких становлять поліпєптидні ланцюги, побудовані із залишків α-амінокарбонових кислот. Білки неодмінно містять елементи С, Н, N та О, майже завжди S, часто Р, рідше Fе, Сu, Zn тощо. За складом білки поділяють на:

– протеїни – прості білки, що складаються із залишків амінокислот;

– протеїди –

складні білки, що складаються із залишків амінокислот та різних небілкових речовин.

Олігопептиди включають до 10 залишків амінокислот (дипептиди, трипептиди тощо), а поліпептиди – більше 10 залишків. Поліпептиди зі ступенем конденсації 100 й вище – це і є білки. Молекулярна маса білків коливається від кількох тисяч до кількох мільйонів. У природних білках зустрічається двадцять різних амінокислот. Потенційна розмаїтість білків безмежна, оскільки кожному білку властива своя особлива амінокислотна послідовність, генетично контрольована, тобто закодована в ДНК клітини, яка виробляє даний білок.


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 votes, average: 4,00 out of 5)


Білки – АМІНОКИСЛОТИ Й БІЛКИ - Довідник з хімії


Білки – АМІНОКИСЛОТИ Й БІЛКИ