Біологія – універсальний довідник
ЛЮДИНА
ТРАВЛЕННЯ
РОЛЬ ПІДШЛУНКОВОЇ ЗАЛОЗИ, ПЕЧІНКИ І КИШКОВИХ ЗАЛОЗ У ТРАВЛЕННІ
Процес перетравлення їжі у кишечнику відбувається під дією травних соків, що виділяються підшлунковою залозою, печінкою і кишковими залозами.
Підшлункова залоза складається з клітин двох типів: одні виділяють травний сік, інші – гормон інсулін. Підшлунковий сік надходить у дванадцятипалу кишку двома протоками і містить ряд ферментів, що розщеплюють усі органічні поживні речовини. Функції підшлункової
Печінка – найбільша залоза людського організму. Клітини печінки безперервно виробляють жовч, яка жовчними протоками потрапляє до дванадцятипалої кишки. Жовч накопичується між процесами перетравлення їжі у жовчному міхурі. Виведення жовчі до кишки регулюється нервовим і гуморальним механізмами. Жовч підсилює рухи кишки і сприяє виділенню підшлункового соку, підвищує активність ферментів, що виділяються підшлунковою і кишковими залозами, полегшує розщеплення жирів. Отже, печінка бере участь у регуляції обміну білків, жирів, вуглеводів, вітамінів,
Кишковий сік, що виділяють залози слизової оболонки тонкої кишки, містить багато ферментів, які впливають на всі види органічних поживних речовин і завершують їх перетравлення.