КЛАСИ ОРГАНІЧНИХ РЕЧОВИН
9. Протеїни (білки)
Основними будівельними блоками білків є амінокислоти, які зв’язані між собою у вигляді ланцюга. Залежно від розміру отриманого полімеру розрізняють пептиди (2-9 залишків амінокислот), поліпептиди (10-100 залишків амінокислот) і протеїни (більше 100 залишків амінокислот).
9.1. Амінокислоти
Амінокислоти окрім функціональної карбоксильної групи містять аміногрупу (-NH2). У природних амінокислотах аміногрупа завжди пов’язана з атомом Карбону, який знаходиться поряд з карбоксильною групою.
Запам’ятайте: природні амінокислоти називають 2-амінокислотами (α-амінокислоти).
Амінокислоти, за винятком гліцину (R = Н), є оптично активними сполуками. Усі α-амінокислоти, які зустрічаються в протеїнах, мають L-конфігурацію.
Властивості амінокислот
Амінокислоти – тверді речовини, добре розчинні у воді, мають високі температури плавлення, що знаходяться в межах 175-300 °С. Молекули цих кислот повинні, таким чином, утримуватися сильними електростатичними силами, що виникають у іонних гратках.
Усередині молекули амінокислоти
Сильне взаємне притягування амфотерних іонів в амінокислотах забезпечує високу стабільність кристалічної гратки. До складу молекул амінокислот входять основна група – NH2 і кислотна група – СООН, що обумовлює їхні амфотерні властивості, тобто вони утворюють солі як з кислотами, так і з основами. Молекули кислоти в розчині перебувають як амфотерні іони (внутрішня сіль). Кожна амінокислота в ізоелектричній точці характеризується водневим показником.
Таблиця деяких важливих амінокислот