ПОСІБНИК З ХІМІЇ ДЛЯ ВСТУПНИКІВ ДО ВИЩИХ НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДІВ
Частина III. ОРГАНІЧНА ХІМІЯ
Розділ 18. АЗОТОВМІСНІ ОРГАНІЧНІ СПОЛУКИ
§ 18.5. Аміди кислот
Амідами карбонових кислот називаються похідні цих кислот, у яких гідроксильна група заміщена аміногрупою.
Наприклад:
Загальна формула амідів RCONH2. Функціональна група –
Називається амідогрупою. Назви амідів утворюють від назв кислот, з яких вони утворились, з додаванням слова “амід”.
Аміди добувають нагріванням
Або дією аміаку на складні ефіри:
Амід мурашиної кислоти – рідина, аміди всіх інших кислот – білі кристалічні речовини. Нижчі аміди добре розчинні у воді. Водні розчини амідів дають нейтральну реакцію на лакмус.
Найважливіша властивість амідів – здатність їх до гідролізу при наявності кислот і лугів. При цьому утворюються кислота й аміак:
До амідів кислот належить сечовина. Це кінцевий продукт азотистого обміну в організмах людей і тварин. Утворюється при
Сечовина, або карбамід, – біла кристалічна речовина, добре розчинна у воді. Вперше була добута німецьким ученим Ф. Велером у 1828 р. із ціанату амонію:
Це перша органічна сполука, добута синтезом. У промисловості її добувають з оксиду карбону(ІV) і аміаку при нагріванні (150 °С) і високому тиску:
СО2 + 2NH3 -> H2N-CO-NH2 + Н2O.
Із сильними мінеральними кислотами сечовина утворює солі:
H2N-CO-NH2 + HNO3 −> H2N-CO-NH2 ∙ HNO3.
Сечовина – цінне висококонцентроване азотне добриво (46,6 %), широко використовується на всіх Грунтах і під всі культури. Як джерело азоту її додають до корму тваринам. Застосовують її також як вихідну речовину для добування се – човиноформальдегідних смол і лікарських речовин (люміналу, вероналу та ін.).