ХІМІЯ – Комплексна підготовка до зовнішнього незалежного оцінювання
РОЗДІЛ III. ОРГАНІЧНА ХІМІЯ
13. Нітрогеновмісні органічні сполуки
Тести
13.1 Під час утворення трипептиду залишки амінокислот сполучаються між собою
А одним пептидним зв’язком
Б двома пептидними зв’язками
В трьома пептидними зв’язками
Г водневим зв’язком
13.2 Укажіть формулу гліцину
13.3 Укажіть формулу продукту відновлення
A C6H5NH2
Б СН3NH2
B C6H5NO2
Г C2H5NH
13.4 Укажіть назву речовини, яка є ізомером α-амінопропіонової кислоти
А метиловий естер гліцину
Б метиловий естер β-аланіну
В етиловий естер α-аланіну
Г етиловий естер β-аланіну
13.5 Укажіть амфотерну органічну сполуку
А етилетаноат
Б аміноетанова кислота
В пропаналь
Г анетатна кислота
13.6 Укажіть речовину, яка не взаємодіє з водою
А метиламін
Б етиламін
В дипептид гліцину
Г анілін
13.7 Укажіть групу, у якій усі речовини взаємодіють з аміноетановою кислотою
А С2Н5ОН, NaOH, НВr
Б NaOH, НСl, NaBr
В Н2O, Н2, КВr
Г НСl, КОН, КСl
13.8 Проаналізуйте твердження і вкажіть правильні: Реакція добування аніліну (реакція Зініна) полягає
1) в окисненні нітробензену;
2) у відновленні нітробензену воднем;
3) у відновленні нітроетану воднем.
А правильне лише перше твердження
Б правильне лише друге твердження
В правильне третє твердження
Г усі твердження неправильні
13.9 Укажіть рівняння реакції, яка відома як якісна реакція на анілін
13.10 Укажіть назву вторинного аміну
А етилметилпропіламін
Б триметиламін
В діетиламін
Г триетиламін
13.11 Метиламін, на відміну від аміаку,
А взаємодіє з хлороводнем
Б горить на повітрі
В горить лише в кисні
Г горить в атмосфері хлору
13.12 Укажіть продукти згоряння аніліну
А карбон(ІV) оксид, нітроген(IV) оксид, вода
Б вода, нітроген монооксид, карбон(II) оксид
В карбон(ІV) оксид, азот, вода
Г карбон(ІV) оксид, вода, аміак
13.13 Укажіть речовини, з якими реагує гліцин
А з бромною водою, натрій гідроксидом, бромоводнем
Б з етанолом, хлороводнем, натрій гідроксидом
В з метаналем, ацетиленом, етанолом
Г з метаном, бензеном, пропанолом
13.14 Укажіть назву реакції, яка характеризує властивості гліцину
А гідроліз
Б нейтралізація
В полімеризація
Г гідрування
13.15 Укажіть назву найпростішої амінокислоти
А гліцин
Б α-аланін
В серин
Г глутамін
13.16 Укажіть молярну масу етилового естеру амінооцтової кислоти
А 85
Б 98
В 102
Г 103
13.17 Укажіть кількість пептидних зв’язків у молекулі трипептиду, утвореного 2-амінопропіоновою кислотою
А 4
Б 3
В 2
Г 1
13.18 Укажіть формулу пропілового естеру α-аміногіропіонової кислоти
13.19 Укажіть речовини і послідовність, у якій їх потрібно використати, щоб перетворити етаналь на гліцин
A Cu(OH)2, NH3, Сl2
Б Cu(OH)2, Cl2, NH3
В NH3, Cu(OH)2, Сl2
Г Cl2,NH3,Cu(OH)2
13.20 Укажіть групу, у якій речовини розміщені в послідовності спадання їхньої основності
A NH3, C6H5NH2, CH3NH2
Б С6Н5NН2, CH3NH2, NH3
В C3H7NH2, C6H5NH2, NH3
Г CH3NH2, NH3, C6H5NH2
13.21 Проаналізуйте твердження і вкажіть правильні: Денатурація – це:
1) руйнування всіх структур білка;
2) руйнування первинної та вторинної структур білка під дією певних чинників;
3) руйнування вторинної та третинної структур білка під дією певних чинників.
А правильне лише перше твердження
Б правильне лише друге твердження
В правильне третє твердження
Г усі твердження неправильні
13.22 Укажіть ізомер 2-амінопентанової кислоти
А 2-метил-2-амінопентанова кислота
Б 3-метил-2-амінопентанова кислота
В 2-метил-2-амінобутанова кислота
Г 2-метил-2-амінопропанова кислота
13.23 Укажіть формулу речовини, з якої у дві стадії можна одержати анілін
A С6Н6
Б C6H5NO2
В С7Н8
Г CH3COONH4
13.24 Укажіть амін, який реагує з бромною водою
А етиламін
Б диметиламін
В 1-амінопропан
Г анілін
13.25 Для аналітичного виявлення білка використовують
А реакцію Зініна
Б реакцію Лебедєва
В реакцію Коновалова
Г біуретову реакцію
13.26 Укажіть функціональні групи, які зумовлюють амфотерність білків
А альдегідна і гідроксильна
Б карбоксильна і гідроксильна
В карбоксильна й аміногрупа
Г аміногрупа і гідроксильна
13.27 Установіть послідовність послаблення основних властивостей речовин
А С6Н5NH2
Б NH3
В C2H5NH2
Г (C6H5)3NH
13.28 Установіть проміжну речовину у двостадійному синтезі α-аланіну із пропанової кислоти
А 2-нітропропанова кислота
Б 2-хлоропропанова кйслота
В 3-хлоропропанова кислота
Г 2-хлоропропенова кислота
13.29 Укажіть речовини, які використовують для якісного виявлення пептидного зв’язку: 1) K2SО4; 2) CuSO4; 3) КОН; 4) FeCl3; 5) HNO3; 6) КСl
A 2,5
Б 2,3
В 1,6
Г 3,4
13.30 Укажіть речовини в послідовності збільшення кількості атомів Карбону в їхніх молекулах
А пропіламін
Б нітробензен
В 2-метиланілін
Г етиловий естер амінооцтової кислоти
13.31 Укажіть назву вторинного аміну, відносна густина пари якого за повітрям становить 1,552
А феніламін
Б ізопропіламін
В диметиламін
Г етиламін
13.32 Установіть послідовність утворення речовин під час синтезу етиламоній хлориду з ненасиченого вуглеводню
А нітроетан
Б етиламін
В ацетилен
Г етан
13.33 Укажіть характерну ознаку реакції лужного розчину білка з купрум(ІІ) сульфатом
А поява оранжевого забарвлення
Б утворення осаду червоного кольору
В поява фіолетового забарвлення
Г утворення осаду блакитного кольору
13.34 Укажіть формулу реактиву, за допомогою якого можна довести наявність бензенових кілець у молекулі білка
A NaOH (конц.)
Б HNO3 (розбавл.)
В HNO3 (конц.)
Г CuSO4 (конц.)
13.35 Установіть послідовність утворення сполук під час перетворення неорганічної речовини на амін
A CH3NH2
Б СН3ОН
В СО
Г СН3І
13.36 Установіть послідовність утворення сполук під час перетворення алкіну на ароматичний амін
А С6Н6
Б С2Н2
В C6H5NH2
Г C6H5NO2
13.37 Установіть послідовність утворення сполук під час добування естеру амінокислоти з карбонової кислоти
А СlСН2СООН
Б СН3СООН
В NH2CH2COOCH3
Г NH2CH2COOH
13.38 Укажіть кількість атомів Гідрогену в молекулі аміну, відносна густина пари якого за воднем становить 29,5
А 3
Б 5
В 7
Г 9
13.39 Який хімічний елемент не входить до складу простих білків (протеїнів)?
А Гідроген
Б Фосфор
В Нітроген
Г Сульфур
13.40 Укажіть назву речовини, з якої виготовляють капронове волокно
А анілін
Б 6-аміногексанова кислота
В 2-аміногексанова кислота
Г 2-амінопропанова кислота
13.41 Укажіть амін з найслабшими основними властивостями
А етиламін
Б диметиламін
В дифеніламін
Г анілін