Хімія підготовка до ЗНО та ДПА
Комплексне видання
ЧАСТИНА І
ЗАГАЛЬНА ХІМІЯ
ОРГАНІЧНА ХІМІЯ
ВУГЛЕВОДИ
Хімічні властивості глюкози
1. Комплексоутворення з купрум(ІІ) гідроксидом.
Оскільки глюкоза є багатоатомним спиртом, вона проявляє якісну реакцію на багатоатомні спирти: взаємодія зі свіжоосадженим купрум(ІІ) гідроксидом. Як і у випадку із гліцеролом, при цьому утворюється складна комплексна сполука.
2. Утворення естерів.
Як і всі спирти, глюкоза може вступати в реакцію естерифікації
На практиці часто використовують п’ятиоцтовий естер із глюкозою, реакцію утворення якого можна записати так:
3. Відновлення глюкози з утворенням шестиатомного спирту – сорбіту:
4. Окиснення глюкози купрум(ІІ) гідроксидом або аміачним розчином аргентум гідроксиду:
При цьому глюкоза (альдегідоспирт) окислюється до глюконової кислоти (спиртокислота).
5. Бродіння глюкози.
Важливою хімічною властивістю глюкози є її бродіння під
Під дією ферменту молочнокислих бактерій відбувається молочнокисле бродіння глюкози, при якому утворюється молочна кислота. Його хімізм також досить складний. Сумарний процес може бути виражений таким рівнянням:
Молочна кислота – це сполука із подвійною функцією – спиртокислота.
Молочнокисле бродіння має велике значення в переробці сільськогосподарських продуктів. З ним пов’язане добування цілого ряду молочних продуктів – кисляку, сиру, сметани, твердого сиру. Молочна кислота утворюється в процесі квашення капусти, силосування кормів і виконує гіри цьому консервувальну роль. Накопичуючись у щільно укладеній силосованій масі, вона сприяє утворенню кислотного середовища, в якому не можуть відбуватися процеси гниття білків та інші шкідливі біохімічні перетворення; це призводить до добування доброякісного, дуже поживного, соковитого корму для худоби.