КЛАСИ ОРГАНІЧНИХ РЕЧОВИН
3. Спирти, феноли й етери
Класифікація спиртів і їхня реакційна здатність
Одноатомні спирти відповідно до довжини їхніх ланцюгів можна розмістити в один гомологічний ряд. Однак їхні хімічні властивості вимагають інших критеріїв для класифікації. Хімічні властивості спиртів залежать не лише від функціональної групи, але й від положення гідроксильної групи в карбоновому ланцюзі.
– Якщо в спирті гідроксильна група сполучена з первинним атомом Карбону, то спирт називають первинним.
– Якщо в
– Якщо в спирті гідроксильна група сполучена із третинним атомом Карбону, то спирт називають третинним.
Ці три види спиртів, окрім відмінностей у фізичних властивостях (наприклад, температура кипіння), суттєво відрізняються між собою за своїми хімічними властивостями.
– При м’якому окисненні первинного спирту утворюється альдегід.
– При м’якому окисненні вторинного спирту утворюється кетон.
– При окисненні третинного спирту руйнується карбоновий
Типовими окисниками спиртів є дихромат-іони в кислому середовищі:
Зміна кольору розчину з оранжевого на зелений в результаті окиснення спирту відбувається в трубках, які застосовують для перевірки на наявність алкоголю.