Знаходження різниці, коли зменшуване містить кілька нулів. Розв’язування задач (№№ 405-411)

Тема. Знаходження різниці, коли зменшуване містить кілька нулів. Розв’язування задач (№№ 405-411).

Мета. Ознайомити учнів з випадком віднімання багатоцифрових чисел, коли зменшуване містить кілька нулів; закріплювати уміння виконувати перевірку дій додавання і віднімання, розв’язувати задачі.

Обладнання. Таблиця усних обчислень; картки для опитування; схеми задач; сигнальні картки.

Зміст уроку

І. Контроль, корекція і закріплення знань.

1. Перевірка домашнього завдання.

А) Завдання № 403 перевірити вибірково.

Б) Зачитати відповідь до завдання № 404. (Для пошиття однієї наволочки використали 1 м 20 см тканини.)

2. Завдання для опитування.

А) Розв’язати з перевіркою.

 Знаходження різниці, коли зменшуване містить кілька нулів. Розвязування задач (№№ 405 411)

Б) Скласти і розв’язати задачу за скороченим записом.

 Знаходження різниці, коли зменшуване містить кілька нулів. Розвязування задач (№№ 405 411)

3. Картки для опитування.

№ 1

1) Обчисли і виконай перевірку.

607 342 + 87 308 56 704 – 23 766

2) Розв’яжи задачу.

З трьох ділянок зібрали 12 т 646 кг картоплі. З перших двох зібрали по 3 т 450 кг. Скільки кілограмів картоплі зібрали з третьої ділянки?

(Розв’язання: 12646 – 3450 • 2 = 5746 (кг).)

№ 2

1) Обчисли і виконай перевірку.

508 543 + 86 707 78 507 – 17 686

2) Розв’яжи задачу.

У магазин привезли 1 т 650 кг крупів. Першого і другого дня продали 1570 кг крупів, а другого і третього – 612 кг. Скільки кілограмів крупів продавали кожного

дня?

(Розв’язання:

1) 1650 – 1570 = 80 (кг) – третього дня;

2) 612 – 80 = 532 (кг) – другого дня;

3) 1570 – 532 = 1038 (кг) – першого дня.)

4. Усні обчислення.

А) Гра “Урівноваж терези”.

 Знаходження різниці, коли зменшуване містить кілька нулів. Розвязування задач (№№ 405 411)

(800 – 220 = 590 – 10); (345 + 250 = 695 – 100); (1200: 100 = 2200: 100 – 10).

Б) Гра “Знайди відповідь”.

На дошці – таблиці із завданнями і відповідями. Двоє учасників гри за сигналом учителя знаходять значення виразу, який записано зліва, і обводять його.

Гру можна проводити у вигляді естафети.

 Знаходження різниці, коли зменшуване містить кілька нулів. Розвязування задач (№№ 405 411)

(Результати: 1) 440; 2500; 903: 100. 2) 1660; 510; 6000; 732.)

В) Вправа № 405.

II. Вивчення нового матеріалу.

1. Підготовчі вправи.

 Знаходження різниці, коли зменшуване містить кілька нулів. Розвязування задач (№№ 405 411)

Б) 10 – 1 30 – 1

100 – 1 300 – 1

1000 – 1 3000 – 1

10000 – 1 30000 – І

2. Пояснення.

– Розглянемо обчислення:

 Знаходження різниці, коли зменшуване містить кілька нулів. Розвязування задач (№№ 405 411)

Треба від 3000 відняти 296. Від 0 одиниць відняти 6 одиниць не можна. Візьмемо 1000. Щоб запам’ятати це, поставимо над тисячами крапку. Замінимо 1000 на 10 сотень; 1 сотню беремо, а 9 сотень залишимо у розряді сотень. Сотню, яку взяли, замінимо на 10 десятків; 1 десяток беремо, а 9 залишимо в розряді десятків. Десяток, який взяли, замінимо на 10 одиниць.

Від 10 відняти 6, буде 4. Пишемо 4 на місці одиниць. Від 9 відняти 9, буде 0. Пишемо 0 на місці десятків. Від 9 відняти 2, буде 7. Пишемо 7 на місці сотень. Зносимо 2 тисячі Різниця дорівнює 2704.

3. Первинне закріплення.

Виконання завдання № 406.

Першу частину завдання виконують усно, а другу – письмово з коментуванням.

 Знаходження різниці, коли зменшуване містить кілька нулів. Розвязування задач (№№ 405 411)

Фізкультхвилинка.

III. Розвиток математичних знань.

1. Виконання дій з перевіркою (№ 407). Завдання учні виконують самостійно.

2. Розв’язування задач.

А) Задача № 408.

На дошці короткий запис задачі.

 Знаходження різниці, коли зменшуване містить кілька нулів. Розвязування задач (№№ 405 411)

– Розв’яжіть задачу з поясненням.

Учням з початковим та середнім рівнем знань учитель надає допомогу.

– Що означає число 4603? 2978? 3093?

– Чи можемо знайти, скільки автомобілів випустив завод за третій місяць? Якою дією? Чому?

– Про що дізнаємося потім? Якою дією?

(Розв’язання:

1) 4603 – 2978 = 1625 (авт.);

2) 3093 – 1625 = 1468 (авт.);

3) 2978 – 1468 = 1510 (авт.).)

– Здійснимо перевірку розв’язання задачі:

 Знаходження різниці, коли зменшуване містить кілька нулів. Розвязування задач (№№ 405 411)

Б) Задачу № 409 запропонувати для самостійної роботи учням з високим рівнем знань.

Вказівка. Знайти довжину частин дроту у випадку, коли ці частини рівні.

(Відповідь: довжина більшої частини дроту 90 м.)

Учні, які потребують допомоги з боку вчителя, сигналізують карткою червоного кольору.

В) Задача для учнів з достатнім рівнем знань.

Маса яйця курки разом з яйцем пінгвіна – 450 г. Маса яйця пінгвіна разом з яйцем страуса – 2400 г, а всі три яйця разом мають масу – 2450 г.

– Що означають вирази: 2450 – 450; 2400 – 2000?

– Поставте запитання до задачі так, щоб вона розв’язувалася цими двома діями.

– Визначте масу кожного яйця окремо.

(Відповідь: маса яйця страуса 2 кг; маса яйця пінгвіна 400 г; маса яйця курки 50 г.)

Г) Задача для учнів із середнім та початковим рівнем знань.

За три дні в магазині продали 950 м тканини. За перший день продали 420 м, а за другий 2.30 м тканини. Скільки метрів тканини продали третього дня?

 Знаходження різниці, коли зменшуване містить кілька нулів. Розвязування задач (№№ 405 411)

(Відповідь: третього дня продали 300 м тканини.)

IV. Підсумок уроку.

– Виконайте дії з перевіркою.

 Знаходження різниці, коли зменшуване містить кілька нулів. Розвязування задач (№№ 405 411)

V. Домашнє завдання.

№№ 410, 411 (с. 67).



1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Письмовий твір роздум про вчинки людей
Знаходження різниці, коли зменшуване містить кілька нулів. Розв’язування задач (№№ 405-411)